1. ИЗБЕРИ ТИП
 2. ИЗБЕРИ ВИД
 3. ИЗБЕРИ ОФЕРТА
 4. ПОРЪЧАЙ
 5. ПЛАТИ

Злополука при туризъм в България

Каква е целта на пътуването, което искате да застраховате?
За какъв период искате да бъде застраховката?

ТУРИЗЪМ: Пътуване с цел туризъм и почивка в България.
НЕ-ЕКСТРЕМНИ СПОРТОВЕ: Каране на ски на писта, голф и др. Карането на сноуборд се счита за екстремен спорт.
ЕКСТРЕМНИ СПОРТОВЕ: Практикуване на извънпистово каране, сноуборд, катерене, планинско колоездене, парашутизъм, гмуркане и др.

Често задавани въпроси

 • Първо трябва да се обадите на телефон 112 или на централния денонощен пост на ПСС на телефон 1470 и да потърсите помощ. В зависимост от това какво се е случило, може да се обърнете и към друга структура на БЧК, Гражданска защита, Пожарна и т.н. След като получите необходимото съдействие, трябва да се обадите на застрахователната компания, за да съобщите за инцидента и да ги информирате, че застраховката ви ще бъде активирана от съответната организация. Оттам насетне разплащането между застрахователя и спасителите ще се осъществи директно, без да е необходимо вие да плащате каквото и да е. 

 • Не, разноските за спасяването ви ще бъдат платени от застрахователя директно на организацията, която ви е спасила. Важно е след получаване на помощ, да се обадите на застрахователната компания и да я уведомите за инцидента. В случай на допълнителни медицински разноски, които се покриват от застраховката, ще трябва да си говорите директно със застрахователната компания. 

 • Когато сте сред природата и в планината, рядко мислите за рисковете от нараняване и нужда от спешна помощ. За да сте защитени и спокойни, дори в случай на беда, когато би ви се наложила лекарска помощ далече от населено място или се изгубите и имате нужда от спасяване, най-добре си направете туристическа застраховка за България. Тя може да е за един ден или за цяла година. Ако често обикаляте из страната, препоръчваме ви годишната застраховка, която излиза най-изгодно.
  И ако големите ни ски курорти включват застраховката в цената на картите си, това не важи за всички по-малки курорти и писти, където, ако нямате застраховка и се нараните по време на каране, ще трябва да заплатите всички услуги, предоставени ви от Планинска спасителна служба.
   

 • Можете да сключите застраховка за лица над 6 месеца до 85 годишна възраст. Имайте предвид, че при застраховане на хора между 70 и 85 години, застрахователната премия, която заплащате, се удвоява.

 • Да, ако групата е от повече от 10 човека, са приложими отстъпки.

 • Плащането се осъществява с дебитна или кредитна карта в края на вашата онлайн поръчка.

 • Застраховката покрива всички случаи, при които ви се налага да се обърнете към спасителна служба за оказване на помощ. Дали това ще бъде травма, необходимост от специализиран транспорт, издирване, лавинно нещастие или нужда от оказване на първична медицинска помощ в пункт на ПСС е без значение. Това, което трябва да имате предвид обаче е, че ако смятате да използвате застраховката не само за разходки, но и за упражняване на спортове, е много важно да изберете правилно целта на пътуването си – дали е само туризъм, или смятате да практикувате някакъв спорт и какъв спорт ще практикувате. Имайте предвид, че с покачване на риска от инцидент, се покачват и цените на застраховките и ако сте си направили просто застраховка за туризъм, а упражнявате екстремен спорт – например сноуборд (да, сноубордът се смята за екстремен спорт), планинско колоездене, спортно катерене и др. и ви се случи инцидент по време на практикуването му, застраховката няма да покрие разноските по спасяването ви. Затова е много важно правилно да изберете за какъв тип дейност искате да имате покритие.

 • Какво покритие да изберете зависи в много голяма степен от това колко често излизате сред природата и колко вероятно е да ви се наложи да потърсите помощ. Нашият съвет е да си направите застраховка с поне 2000 лева покритие – така ще можете да сте сигурни, че ако настъпи инцидент, всички разходи ще бъдат покрити. Или ако се наложи да използвате два пъти помощ от спасителните служби, ще има достатъчно пари, с които да може да бъдат заплатени разходите по спасяването ви.

 • След успешно плащане, ще получите полицата си на посочения в поръчката имейл адрес като прикачен pdf файл в рамките на един работен ден след получаване на заявката ви. Това означава, че е добре да планирате добре и ако смятате да пътувате в събота, е необходимо да попълните онлайн формата и да заплатите застраховката най-късно в четвъртък.

 • Добре е да направите застраховката няколко дни преди плануваното пътуване. Имайте предвид, че ще е необходим един работен ден след постъпване на заявката при нас и заплащането й, за да получите застрахователната полица.

 • Може. В този случай трябва да въведете вашите данни в полетата за застраховащ и отделно данните на другия човек в полетата за застраховано лице.

 • Разбира се, че можете да застраховате както едно лице, така и семейството си или група приятели.