Защо ви трябва застраховка, дори и да имате кредитна карта или ЕЗОК

Трябва ли да си правя застраховка при пътуване в чубжна, ако имам кредитна карта, с включена в нейните условия медицинска застраховка при пътуване в чужбина или ако притежавам Европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/? 

Краткият отговор в повечето случаи е “Да, препоръчително е.” 

 

Кредитните карти и застраховките към тях


Повечето банки имат договори с различни застрахователни компании и като допълнителна услуга за клиентите си, които ползват техните кредитни карти, включват и медицинска застраховка за пътуване в чужбина. Така поне пише на рекламните брошури и донякъде наистина е така. Къде е уловката?

Всъщност уловка няма, но често и банките-издатели на кредитната ви карта пропускат да споменат изрично, че има условие, за да бъде медицинската ви застраховка към кредитната карта активна по време на престоя ви в чужбина.

Това условие е да сте заплатили за поне една от услугите за пътуването си именно с кредитната си карта. Под услуги най-често се разбира да сте си купили самолетния или автобусния билет за пътуването, хотелско настаняване в чужбина или наемане на кола там.

Често обаче, това не е така и вие не сте заплатили нито един елемент от вашето пътуване с кредитната си карта.
Застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“ на Лев Инс, която предлага Usit Colours, е специално за пътуващи хора, няма скрити условия, лесна е за сключване и е съвсем достъпна като цена. 

 

Европейската здравноосигурителна карта /ЕЗОК/


Като страна от Европейския съюз, България е освободена от задължението за сключване на медицинска застраховка при пътуване в другите държави членки. Достатъчно е да носите своята ЕЗОК.
Това е документ, с който доказвате, че сте с непрекъснато здравно осигуряване в България, и който ви дава право на безплатно медицинско обслужване в другите страни  членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Швейцария и Норвегия. 

Всичко това безспорно е удобно и ако все още нямате ЕЗОК, добра идея е да си извадите такава. Къде може да направите това, може да откриете тук.

Съществуват обаче и ситуации и подробности, при които ЕЗОК не би била полезна при пътуване в чужбина:
 

  • Ако по някаква причина имате прекъсване на здравноосигурителните права в България за повече от три месеца, може да получите отказ за издаване на ЕЗОК.
  • Ако пътувате до страна, извън ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, тогава със сигурност ЕЗОК не би ви свършила работа.
  • Дори в рамките на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария притежателят на ЕЗОК може да получи медицинска помощ, за сметка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) само от лечебни заведения или лекари, работещи с договор към обществената система на здравеопазване в съответната държава. Проблемът е, че понякога случаите са достатъчно спешни, за да търсите кое лечебно заведение или лекар са в обществената система на съответната страна, в която пътувате.

Броят на лечебните заведения, клиники и лекарски практики, с които Асистънс компанията, която е вашият посредник между застрахователя и лечебното заведение, има сключени договори, е доста по-голям. Освен това винаги имате директна 24-часова телефонна линия на български език, на която може и следва да се обърнете за помощ, в случай на настъпване на застрахователно събитие в чужбина.

  • ЕЗОК покрива само спешна и неотложна помощ, която се простира до отстраняване на непосредствената опасност за живота и здравето на пациента. Често това не обхваща някои злополуки или остри заболявания, които са включени в покритието на застраховката “Помощ при пътуване в чужбина".
  • ЕЗОК не включва медицинско репатриране и репатриране на тленни останки. Това е нещо, което хората често пренебрегват, защото не знаят какви са цените на специализиран транспорт до България. Например при по-тежки счупвания или състояния, които налагат придружаващ лекар, един обикновен полет от Германия или Франция може спокойно да струва 7-8 хиляди евро и въпреки това да е по-добрият избор, защото стойността на лечението там е 30-40 хил. евро.
  • ЕЗОК не включва спешна стоматологична помощ. Макар също да е ограничена като парично покритие, спешната медицинска помощ е включена във всяка застраховка “Помощ при пътуване в чужбина”.

Предвид всички гореизброени причини е добре да не разчитате само на своята ЕЗОК. Застраховката “Помощ при пътуване в чужбина” ви дава предимството и сигурността предварително да знаете какво ви се покрива и до каква сума. При това вече всички застраховки включват и услугата „Assistance”, което означава, че няма да се налага да плащате на място, а парите да ви бъдат възстановени след прибиране у дома. Сумата за ползваните медицински услуги се покрива директно от застрахователя.